Hasznos gyakorlati jó tanácsok, otthoni betegápoláshoz!

Ha a beteg tartósan ágyban fekszik, ajánlott beszerezni speciális betegágyat, matracot (pl. decubitus), ami egyrészt a betegség szövődményeit csökkenti, másrészt könnyebben tisztítható és a beteg ápolójának helyzetét is megkönnyíti, ha rendelkezik az ágy párnaemelő funkcióval, kapaszkodóval. A speciális elektromos ágyak magassága, kialakítása nemcsak a beteg kényelmét segítik, de az ápoló helyes testtartását is megkönnyíti a mindennapi betegellátás során.
Olyan párnát és paplant válasszunk, amelyek könnyen tisztíthatók és moshatók.
A lepedő alá helyezzünk gumilepedőt, különösen, ha a beteg vizelettartási nehézségekkel küzd!
Az ágyat ne a klasszikus helyre, vagyis a szoba valamelyik sarkába tegyük, mivel így nagyon nehezen férhetünk hozzá a beteghez és a mozgatása is sokkal nehézkesebb lesz! Ehelyett válasszuk a szoba egy olyan pontját, ahol legalább három oldalról nyitott a tér.
Az ágy mellé helyezzünk éjjeliszekrényt, ahol a beteg legfontosabb és leggyakrabban használt dolgai kerülhetnek, például szemüveg, víz, könyv, asztali lámpa.
A szoba és az ágy elrendezésénél a fő szempont az átjárhatóság és a mozgathatóság legyen. A szobából vigyük ki azokat a tárgyakat és bútorokat, amelyek csak a helyet foglalják!
A szoba padlójának a legjobb választás a fapadló és a csempe, mivel ezek könnyen fertőtlenítők és felmoshatók. Ha a fapadlón szőnyeg is van, akkor azt rögzítsük, a nehezen mozgó emberek számára ugyanis igen balesetveszélyes!
Az ágynemű mindig legyen tiszta, ha bármilyen folt kerül rá (étel, ital, vér, vizelet, széklet, sebváladék), cseréljük le! Az ágyneműt foltok hiányában is cseréljük 3-4 naponta, ez csökkenti a felfekvés kialakulásának esélyét!
Az elhasznált törlőkendőket, gumikesztyűket és pelenkákat külön erre a célra kijelölt szemetesben gyűjtsük, és a szemetest minden ürítéskor fertőtlenítsük ki!
(felhasznált forrás: vitapack.hu)

premium-apolas.hu